
XKeyscore wie o Tobie wszystko
1 sierpnia 2013, 11:04Edward Snowden ujawnił kolejne narzędzie wykorzystywane przez NSA do inwigilacji. Tym razem dowiadujemy się o istnieniu najprawdopodobniej najpotężniejszego programu tego typu - XKeyscore. Pozwala on na nieautoryzowany dostęp i przeszukiwanie olbrzymich baz danych zawierających e-maile, zapisy czatów i historie surfowania po sieci milionów osób. To najszerzej rozpowszechnione narzędzie inwigilacyjne w internecie.

Kostiumy antyrekinowe
30 lipca 2013, 07:27Przedstawiciele firmy Shark Attack Mitigation Systems (SAMS) nawiązali współpracę z Shaunem Collinem oraz Nathanem Hartem z Uniwersytetu Zachodniej Australii (UWA), by stworzyć stroje do pływania, które zapobiegają atakom rekinów.

Rząd przegrał pierwsze starcie ws. PRISM
26 lipca 2013, 11:26Amerykańska administracja rządowa przegrała pierwsze starcie sądowe dotyczące programu PRISM. Departament Sprawiedliwości usiłował opóźnić rozpoczęcie rozprawy z powództwa Amerykańskiej Unii Wolności Obywatelskich (ACLU)

Kryształy pamięci
11 lipca 2013, 10:51Na University of Southampton doświadczalnie udowodniono możliwość optycznego zapisania danych w 5-wymiarowej strukturze. Opracowana przez Brytyjczyków technologia pozwoli na stworzenie optycznych dysków o pojemności nawet 360 terabajtów, które będą w stanie stabilnie przechowywać dane w temperaturach dochodzących do 1000 stopni Celsjusza, a zapisana informacja przetrwa ponad milion lat

Obiecujące wlaściwości zmanipulowanego dwutlenku tytanu
1 lipca 2013, 19:29Popularny barwnik dwutlenek tytanu, stosowany zarówno do rysowania linii na kortach tenisowych jak i do barwienia odtłuszczonego mleka, okazuje się świetnym materiałem do budowy urządzeń przechowujących energię. Na trop tej właśnie właściwości wpadła profesor Yun Lin z Australia National University

Wyobraźnia kształtuje rzeczywistość
28 czerwca 2013, 09:41Psycholodzy z Karolinska Institutet odkryli, że wyobrażane dźwięki i obrazy wpływają na percepcję realnego świata.

Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).

Wysokotłuszczowa dieta szkodzi młodemu mózgowi (i pamięci)
20 czerwca 2013, 06:41Wysokotłuszczowa dieta w wieku młodzieńczym długotrwale upośledza pamięć i uczenie się.

Pierwszy 8-rdzeniowiec Intela dla pecetów
17 czerwca 2013, 09:50W drugiej połowie bieżącego roku zadebiutuje intelowska platforma Haswell-E, a wraz z nią na rynek trafi pierwszy ośmiordzeniowy CPU Intela dla komputerów osobistych

Niezwykłe LAO/STO
11 czerwca 2013, 10:36Dzięki wyjątkowym możliwościom urządzenia Stanford Sychrotron Radiation Lightsource (SSRL) naukowcy rozwiązali tajemnicę niespodziewanego pojawienia się magnetyzmu w dwóch połączonych ze sobą materiałach i trafili na ślad, który może zmienić nasze rozumienie fizyki nadprzewodników.